70 poze   36417 vizite
Albume
A aparut gripa caninaActivitatile zilnice ale perusuluiAGRESIVITATEA POATE FI CONTROLATAAlegerea unui CatelAlegerea unui catel sanatosAlimente strict interzise la cainiAMSTAFF SAU PIT BULLAprecierea varstei cainilorCainele Bulldog FrancezCanarulCand hamsterii fac puiCand ii faci baie caineluiCand papagalul isi smulge peneleCapacitatile cognitive ale porumbeluluiCatelul trebuie sa se potriveasca cu personalitatea stapinuluiCele zece reguli de aur pentru ingrijirea cateluluiCIOBANESC GERMANComportamentul si limbajul iepurasilorConstructia unei custi de iepuriCum invatam iepurele de casa sa foloseasca ladita-toaletaCUM SE POATE TRATA TEAMA LA CAINIDeclaratia drepturilor cainilor de companieDespre comportamentul pasarilorDihorul de casaDisciplinarea pisicilorDresaj si comportamentGreseli pe care le fac stapanii de cobaiHrana purcelului de guineeaIepurele de vizuina Oryctolagus cuniculusIngrijiri necesare pentru nevastuica bolnavaLEGISLATIELimbajul corpului la iguanaLupiiLuptele cu cainiNotiuni de dresaj pentru tractiuneNU VA SUPARATI PE CAINE DACA LATRA PREA MULTOgarul CenusiuOrezul in alimentatia caineluiOrginea si raspandirea lupuluiPisica salbaticaPisicile SnowshoePIT BULLPorumbei voiajoriPorumbelul amenajarea custii potrivitePorumbelul guleratPot trai chinchilele in aceeasi casa cu o pisicaPotarnicheaPrepelitaProblemele cu greutatea la cainiPsihologia caninaRasa American Staffordshire TerrierRasa Boxer Deutsche Boxer Boxer GermanRasa DobermanRase de cai - Pursange ArabRecomandari in vaccinarea cainilorReguli de ingrijire a pasarilorReproductia cainilorROTTWEILERSarea in alimentatia caineluiSemnele unei probleme de sanatate la pestii de acvariuSimturile porcusorului de GuineeaSobolanul ca animal de companie - generalitatiSpecii amenintate de incalzirea gloabalaStancutaTaxa pe latrat a ajuns la 800 de leiTest IQ caninTestul CampbellTritoniiUn singur porcusor de Guineea sau mai multi

membru din 9 februarie 2010

Un singur porcusor de Guineea sau mai multi

Daca intentionati sa va luati sau aveti deja un porcusor de Guineea, este bine de stiut ca, spre deosebire de alte rozatoare, sunt animalutze foarte sociabile si dependente de afectiunea stapanului, care se ataseaza repede de acesta. In mai putin de doua luni, porcusorul va invata sa va recunoasca, va emite sunete specifice la auzul fosnetului pungii de mancare sau in apropierea orei la care trebuie hranit.

Insa au nevoie de multa atentie, trebuind sa fie cel putin o data pe zi scosi din cusca (timp de cel putin o ora), mangaiati, alintati si lasati sa se joace intr-un spatiu mai mare. Un porcusor de Guineea ignorat de stapan va deveni apatic si risca sa se imbolnaveasca. Daca programul nu va permite sa le acordati suficient timp, poate ar fi bine sa va ganditi sa ii luati porcusorului un prieten. Cand sunt doi, se vor juca impreuna si prezenta stapanului nu va mai fi atat de necesara ca in cazul unuia singur. Contactul vizual si olfactiv cu membri ai aceleiasi specii este important, dat fiind ca porcusorii, chiar si cei crescuti in captivitate, si-au pastrat instinctul de a trai in comunitate din libertate.

Se recomanda sa nu alegeti drept tovaras de cusca pentru porcusor un rozator din alta specie (iepure, hamster), pentru ca nevoile lor sunt diferite.

Daca ati cumparat doi porcusori de Guineea in aceeasi zi, adaptarea intre ei se va face mult mai repede, dar imblanzirea va dura ceva mai mult decat pentru unul singur.

Daca aveati deja unul si v-ati hotarat sa cumparati un al doilea porcusor de Guineea, va trebui sa tineti cont de varsta si sexul celui pe care deja il aveti. Daca este pui, el se va obisnui mai usor cu un “coleg de apartament”, asa cum si noul-venit pui se adapteaza mai usor, pentru ca nu emite pretentii ierarhice pe teritoriul celui deja existent.

In cazul adultilor, cea mai buna combinatie este cea formata din doua femele. Ele se vor intelege imediat, iar micile muscaturi si impingeri nu trebuie sa ne sperie, fiind doar semne de stabilire a ierarhiei. Disputele se vor stinge repede, convietuirea dintre ele fiind linistita.

Combinatia mascul – femela, chiar daca functioneaza perfect, nu se recomanda decat in cazul in care va doriti o familie de porcusori numeroasa!

Un conflict serios poate aparea in cazul a doi masculi, dat fiind ca sunt foarte posesivi in privinta teritoriului propriu, bataile dintre ei putandu-le provoca rani grave. Cu cat spatiul din cusca este mai mare, cu atat posibilitatea de a aparea lupte scade. Primele semne ale ritualului de lupta constau in mirosirea atenta a adversarilor. Daca incep sa scoata un zgomot de tonalitate joasa, pregatiti un prosop si tineti-l la indemana. Zgomotul devine din ce in ce mai puternic, parul de pe spate li se ridica, isi dezvelesc incisivii. Daca incep sa clantane din dinti si se retrag pentru a-si lua elan, nu ezitati sa aruncati prosopul asupra lor. Se vor opri, speriati de intunericul brusc si veti putea astfel sa-i despartiti.

In mod obligatoriu, dupa ce ati cumparat alt porcusor de Guineea, acesta trebuie tinut separat de cel pe care-l aveti deja, timp de o luna, in carantina, si pentru evitarea unor boli contagioase, dar si pentru obisnuirea lor progresiva unul cu celalalt. Daca ati atins unul dintre animale si urmeaza sa-l atingeti si pe celalalt, spalarea mainilor este obligatorie in aceasta perioada.

Dupa trecerea a doua-trei saptamani, animalutzele vor fi scoase impreuna pe un teren neutru cateva minute pe zi, sub supraveghere. Intotdeauna va exista un prim conflict, de impunere a ierarhiei asa ca, atata timp cat lucrurile nu necesita interventie in modul mai sus prezentat, este bine sa-i lasati sa-si regleze conturile intre ei.

In ziua in care urmeaza sa se produca mutarea noului colocatar, spalati cusca si accesoriile, pentru a indeparta mirosurile, apoi asezati noul porcusor in cusca, lasandu-l singur cel putin o ora, pentru a se obisnui cu locul, dupa care il puneti si pe “proprietarul” locuintei. Pot aparea in continuare conflicte, dar dupa 2 saptamani ele se vor stinge. In primele saptamani, cand ii mangaiati, acordati atentie intai celui mai vechi. In continuare, nu uitati niciodata, de fiecare data cand mangaiati sau rasfatati un porcusor, sa ii acordati si celuilalt acelasi tratament. Daca nici dupa trecerea a mai mult de doua saptamani nu se pot intelege, este bine sa lasati porcusorii in aceeasi cusca, dar sa o despartiti in doua printr-un grilaj, urmand sa incercati mai tarziu din nou apropierea. Cazurile in care impacarea dintre cei doi este imposibila sunt foarte rare, si numai cand este vorba despre doi masculi.

Mult succes!



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.