Cainele ciobanesc german mai este cunoscut si sub denumirea de alsacian.
Este un caine bine proportionat si foarte puternic. Blana sa are de obicei culorile negru - cafeniu, brun deschis sau complet negru, dar poate fi si run – roscata sau alba.
Albul nu este o culoare acceptata pentru un Ciobanesc German, insa, acum acesti caini sunt recunoscuti ca o noua rasa - Ciobanesc American Alb.
Corpul este robust, bine legat, usor alungit, avand o structura osoasa solida. Capul trebuie sa fie proportional cu corpul, si fruntea putin convexa. Are o muscatura foarte puternica, urechi mari la baza, acutite, verticale si indrepte in afara (urechile cateilor mai mici de 6 luni pot fi usor lasate).
Ochii sunt migdalati, niciodata exoftalmici, inchisi la culoare, cu expresie vie, inteligenta. Coafa stufoasa ajunge aproape la partea de mijloc a picioarelor dinapoi, si atirna atunci cind cainele se odihneste. Picioarele din fata si umerii sunt musculosi. Are laba piciorului rotunda, cu piele rezistenta.
Exista 3 varietati de Ciobanesc German: cu par aspru, cu par lung si aspru, cu par lung.
Frecvent utilizat drept caine utilitar, ciobanescul german este neinfricat, harnic si atent.
El este indraznet, vesel, obedient si dornic sa invete, cunoscut pentru extraordinara loialitate si curaj. Este calm, increzator, fara a fi ostil.
Acesti caini au mare capacitate de a invata. Cainelui Ciobanesc germani ii place sa fie alaturi de stapini, dar este circumspect cu strainii.
Acestei rase ii sunt necesari cei apropiati lor, si nu trebuie sa fie lasati izolati pentru perioade lungi de timp.
Latra doar atunci cand este necesar. Au un foarte dezvolatat instinct de protectie, si de aceea trebuie acordata o atentie speciala dezvoltarii capacitatii lor de socializare, pentru a preveni exagerarile in actiunile de protectie.
Agresiunile si atacurile asupra oamenilor sunt cel mai des asociate deficientelor de alimentatie, manipulare sau dresaj.
Un caine bine hranit, bine intretinut si corect dresat este neagresiv fata de alte animale de companie si deoasebit de atent cu copiii din familie. Ei trebuie dresati de la virste fragede pentru a fi invatati sa asculte de stapin.
Este important sa fie cumparati de la un crescator cu reputatie buna.
Unii caini ciobanesti sunt timizi, imprevizibili, si pot fi inclinati sa muste atunci cind sunt speriati. Este necesara o cercetare atenta a predecesorilor cainelui.
Pentru a fi un animal de companie de succes, acesti caini trebuie dresati si socializati de timpuriu, cu fermitate si dragoste.
Dresajul coergitiv si lipsit de calm nu reuseste la acesti caini.
Pentru a fi cu adevarat fericit, un ciobanesc german trebuie sa aiba o sarcina de urmat. Aceasta rasa este atit de inteligenta si invata atit de usor incat a fost folosita cu succes ca paznic pentru oi, caine politist, caine de paza, ajutor pentru nevazatori, in activitati de reperare si salvare, si in activitati militare.
Cinele Ciobanesc german exceleaza si in numeroase alte activitati canine, incluzind cautarea urmelor, obedienta, agilitatea, jocuri cu mingea sau inelul. Cu nasul sau fin poate detecta mirosul drogurilor sau al intrusilor, poate alerta asupra prezentei minelor sau a scurgerilor de gaz, chiar in cazul conductelor aflate la peste 5 metri adincime. Ciobanescul german este si un foarte iubit caine de companie.
Probleme de sanatate: lipsa de control a reproducerii a condus la boli ereditare cum ar fi displezia de sold si articulatie (trebuie verificata certificarea ambilor parinti din acest punct de vedere), boli sanguine, probleme de digestie, epilepsie, egzeme cronice, cheratite (inflamatii ale corneei), alergie la purici.
Conditii de viata: ciobanescul german suporta bine viata in apartament, daca i se acorda suficient timp pentru plimbare. Obligati sa traiasca in casa, pot deveni relativ inactivi, de aceea se recomanda cel putin o curte spatioasa.
Antrenament: ciobanescul german iubeste sa aiba o activitate solicitanta, preferabil combinata cu antrenament, deoarece sunt caini inteligenti carora le plac provocarile.
Intretinere: aceasta rasa pierde par tot timpul, recomandindu-se periajul zilnic. Nu trebuie sa li se faca baie decit a data sau de doua ori pe an, pentru a evita indepartarea grasimii pielii.
Origine: Folosind caini cu par aspru, cu par lung si aspru, cu par lung din Wurtemberg, Thurginia si Bavaria, crescatori precum von Stephanitz si alti crescatori devotati au produs ascultatorul si frumosul Ciobanesc German. In aprilie 1899 capitanul. Max von Stephanitz a inregistrat cainele numit Horan ca fiind primul Deutsche Schäferhunde, ceea ce inseamna ciobanesc german. Pina in 1915, au fost expuse si varietatile cu par lung si cele cu par sirmos. Astazi, in majoritatea tarilor doar cei cu par scurt sunt recunoscuti la expozitiile canine.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.