Catelul trebuie sa se potriveasca cu personalitatea stapinului
Un animal de companie inveseleste mereu atmosfera unei case. O singura conditie trebuie sa indeplineasca cel care doreste sa introduca in familie un nou membru, sa aiba timp sa se ocupe de el. Fie ca indeplineste aceasta conditie, fie ca iubeste foarte mult animalele incit doreste sa aiba unul, chiar daca nu are indeajuns de mult timp incit sa se ocupe de el, este necesar a se cunoaste care sint conditiile proprii cresterii unui patruped. Constantin Marius Andronic, dresor de ciini si proprietarul unei firme care se ocupa cu dresajul acestor animale, sfatuieste pe cei care doresc sa devina proprietarii unor catei sa ceara sfatul unui dresor profesionist.„Catelul trebuie sa se potriveasca personalitatii stapinului. Daca acesta este o persoana care nu face exercitii fizice, mai plinuta si mai putin activa, este bine sa isi aleaga un catel care sa nu fie prea activ pentru ca l-ar irita energia acestuia. De exemplu, acestia pot achizitiona un ciine din rasa Rottweiler“. Daca noii proprietari locuiesc in apartamente de bloc se recomanda catei de talie mica, cu par sirmos, precum cei din rasa West Terrier, dar si o serie de rase de talie mare, adaptabile vietii la bloc, precum Labradorul si Golden Retriever. „Una dintre cele mai bune rase, indicate traiului la bloc, este Caniche-ul. Acesta ocupa la capitolul inteligenta locul al doilea. Prima pozitie este adjudecata de Border Collie, cel mai inteligent ciine din lume. Cel aflat pe pozitia a doua, Caniche-ul, este foarte usor de dresat, in maxim doua luni invata tot ce trebuie sa stie“, a continuat Constantin Adronic Cateii din aceasta rasa au parul moale, din acest motiv trebuie periati de cel putin trei ori pe saptamina. Daca parul se impisleste, singura solutie este tunsoarea, desi nu este recomndata. Animalele cu parul sirmos sint indicate vietii la bloc, deoarece atunci cind naparlesc nu isi lasa parul prin toata casa ci doar intr-un singur loc.
Cateii, ca orice fiinta, necesita o serie de ingrijiri pentru ca sanatatea lor sa nu fie afectata. Stapinii acestora au obligatia de a-si scoate pretuitele animale de cel putin trei ori pe zi la plimbare. „Este recomandat sa se utilizeze acelasi loc, atunci cind scoatem catelul afara pentru a-si face nevoile“. Daca proprietarii nu au timp sa faca aceasta activitate zilnica -dimineata, la prinz si seara - este bine ca animalul sa fie invatat de mic sa isi faca nevoile in balconul apartamentului, pe ziare sau hirtii ce pot fi apoi aruncate.„Cateilor trebuie sa li se dea numai hrana uscata, de tipul croncanelelor. Daca primesc hrana cruda, sau alimente utilizate de stapin, cateii se pot imbolnavi de diferite afectiuni precum dermatite, indigestie etc.“. La fel de important pentru sanatatea acestora sint vaccinurile. In primele luni de viata se recomanda vaccinarea de cel putin trei-patru ori, apoi de cite doua ori pe an, primavara si toamna.
Agresivitatea cateilor, indiferent de rasa, tine de stapin
Cateilor nu trebuie sa li se permita sa detina putere in familie. Acesta trebuie sa ocupe ultimul loc. Daca animalul va simti ca detine pozitie de lider al „haitei“, va ataca in clipa in care nu-i va conveni ceva. Pentru ca relatia cu membrii familiei sa fie buna se recomanda ore de dresaj.Rasele cele mai incapatinate, si mai greu de dresat, sint cele nordice, precum Husky, Malamutul dar si Dalmatianul este la fel de dificil. „Cateii trebuie sa exerseze in fiecare zi pentru a reusi sa indeplineasca una dintre comenzile stapinului. O data la 20 de exercitii trebuie sa li se dea o recompensa, indiferent daca este ceva de mincare sau de joaca. E nevoie de recompense pentru ca dresajul sa se desfasoare in conditii excelente“
Albumul selectat nu contine nici o poza.
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: chearta
Mesaj:
chearta
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.