70 poze   36507 vizite
Albume
A aparut gripa caninaActivitatile zilnice ale perusuluiAGRESIVITATEA POATE FI CONTROLATAAlegerea unui CatelAlegerea unui catel sanatosAlimente strict interzise la cainiAMSTAFF SAU PIT BULLAprecierea varstei cainilorCainele Bulldog FrancezCanarulCand hamsterii fac puiCand ii faci baie caineluiCand papagalul isi smulge peneleCapacitatile cognitive ale porumbeluluiCatelul trebuie sa se potriveasca cu personalitatea stapinuluiCele zece reguli de aur pentru ingrijirea cateluluiCIOBANESC GERMANComportamentul si limbajul iepurasilorConstructia unei custi de iepuriCum invatam iepurele de casa sa foloseasca ladita-toaletaCUM SE POATE TRATA TEAMA LA CAINIDeclaratia drepturilor cainilor de companieDespre comportamentul pasarilorDihorul de casaDisciplinarea pisicilorDresaj si comportamentGreseli pe care le fac stapanii de cobaiHrana purcelului de guineeaIepurele de vizuina Oryctolagus cuniculusIngrijiri necesare pentru nevastuica bolnavaLEGISLATIELimbajul corpului la iguanaLupiiLuptele cu cainiNotiuni de dresaj pentru tractiuneNU VA SUPARATI PE CAINE DACA LATRA PREA MULTOgarul CenusiuOrezul in alimentatia caineluiOrginea si raspandirea lupuluiPisica salbaticaPisicile SnowshoePIT BULLPorumbei voiajoriPorumbelul amenajarea custii potrivitePorumbelul guleratPot trai chinchilele in aceeasi casa cu o pisicaPotarnicheaPrepelitaProblemele cu greutatea la cainiPsihologia caninaRasa American Staffordshire TerrierRasa Boxer Deutsche Boxer Boxer GermanRasa DobermanRase de cai - Pursange ArabRecomandari in vaccinarea cainilorReguli de ingrijire a pasarilorReproductia cainilorROTTWEILERSarea in alimentatia caineluiSemnele unei probleme de sanatate la pestii de acvariuSimturile porcusorului de GuineeaSobolanul ca animal de companie - generalitatiSpecii amenintate de incalzirea gloabalaStancutaTaxa pe latrat a ajuns la 800 de leiTest IQ caninTestul CampbellTritoniiUn singur porcusor de Guineea sau mai multi

membru din 9 februarie 2010

Recomandari in vaccinarea cainilor

Vaccinurile au salvat vietile a milioane de caini. Inainte de aparitia vaccinurilor, cainii mureau frecvent din cauza hepatitei, leptospirozei, parvovirozei si complicatiilor aparute in infectiile respiratorii. Programul de vaccinare existent acum protejeaza cainii nostri (si pe noi deasemenea) de pericolul turbarii. Vaccinurile noi, inclusiv cele administrate pe cale nazala, au fost concepute pentru protectia impotriva multor infectii.
In ciuda beneficiilor bine cunoscute ale vaccinarii, practica vaccinarii anuale a cainilor maturi este controversata. Unii veterinari cred ca revaccinarea anuala este o actiune importanta si critica in prevenirea bolilor. Altii spun faptul ca este putina informatie stiintifica care ar sugera ca revaccinarea anuala este necesara pentru anumite boli. Imunitatea dobandita pentru multi virusi poate dura toata viata cainelui. Cercetarea insuficienta in acest domeniu al protectiei pe termen lung a dus la puncte diferite de vedere. Bineinteles, anumite vaccinuri (contra turbarii) sunt cerute de lege si trebuie administrate regulat.
Sigur ca vaccinurile de rutina sunt esentiale pentru prevenirea bolilor infectioase la catei. Cateii primesc o imunitate impotriva bolilor infectioase prin laptele supt de la mama. Totusi aceasta protectie incepe sa dispara intre saptamana 6 si 20 de viata. Acest lucru nu poate fi stabilit cu exactitate decat in urma unor teste de sange.
Pentru a proteja cateii in aceasta perioada critica, se fac o serie de vaccinuri, la fiecare 3-4 saptamani, pana cand sansa contactarii unei boli infectioase este foarte mica. Vaccinul tipic este o "combinatie" care protejeaza impotriva bolii numite popular "jigodie", adenovirus, parainfluenta, parvoviroza (cei patru virusi sunt abreviati DHPP). Multi veterinari recomanda incorporarea leptospirozei in seria de vaccinuri.
Vaccinul turbarii este administrat intre saptamana 16 si 26, in majoritatea tarilor (prin lege). Toate vaccinurile cer un rapel (repetarea vaccinului), facut un an mai tarziu. Dupa aceasta, lucrurile devin mai neclare.
Efectul protectiv al vaccinurilor pentru infectiile bacteriene (bordetella si leptospiroza) in mod normal nu persista mai mult de un an, fiind recomandabile pentru rapel. Daca cainele tau adult are o reactie adversa pentru vaccin (febra, voma, tremuraturi, umflaturi sau urticarii) discuta cu medicul tau veterinar riscul revaccinarii anuale.

Recomandari

Prima recomandare este sa discuti programul de vaccinare cu veterinarul tau. Nu ezita sa intrebi lucruri pro si contra vaccinarii.

Catei de 4-20 saptamani
La catei se recomanda o serie de vaccinari. Acestea trebuie sa inceapa la varsta de 6-8 saptamani. In mod obisnuit ultimul vaccin este facut intre 14-16 saptamani. Vaccinul trebuie sa protejeze impotriva jigodiei, adenovirusului, parainfluentei si parvovirozei. Vaccinul contra turbarii trebuie facut in concordanta cu legile tarii, intre 16-26 saptamani de viata. Vaccinurile noi impotriva anumitor forme ale bacteriei leptospirozei pot fi importante in anumite zone.

Caini intre 20 saptamani si 2 ani
Este important sa amplifici vaccinurile cateilor in cainii adulti pentru a asigura imunitatea pe viata impotriva bolilor virale. Veterinarul tau foarte probabil va repeta vaccinul la un an dupa vaccinul "de catel" pentru a-l proteja contra jigodiei, adenovirusului, parainfluentei si parvovirozei. Vaccinul contra turbarii va trebui sa fie facut conform legii in acest sens. Poate fi important un vaccin contra leptospirozei, in anumite zone.

Caini care au peste 2 ani
Rapelul este recomandat pentru primul an dupa "vaccinurile de catel". Dupa acesta, trebuie sa discuti cu medicul tau veterinar despre beneficiile si riscurile vaccinarilor anuale. In trecut, vaccinul DHLP era facut in fiecare an. Aceste recomandari se pot schimba. De asemenea trebuie sa discuti cu veterinarul tau cerintele specifice pentru un caine specific. si trebuie urmat cel mai potrivit program de vaccinare pentru cainele tau.
Poate fi recomandabil de facut un vaccin contra bordetella, daca conditiile impun acest lucru. Vaccinul bordetella trebuie facut cel putin anual si in fiecare an veterinarul trebuie sa verifice daca este necesar. Vaccinul contra turbarii trebuie facut conform legilor in vigoare, deci anual. Nevoia pentru un vaccin trebuie stabilita in functie de zona in care traieste cainele si stilul de viata pe care il are.
Alte vaccinari includ coronavirus, Lyme si giardia. Nu se fac in mod obisnuit la fiecare animal si folosirea lor trebuie discutata cu medicul tau veterinar.Poate v-aţi întrebat de multe ori ce sunt vaccinurile şi ce reprezintă ele în viaţa unui animal, de ce le facem, împotriva căror boli şi când trebuie făcute.
În primul rând, vaccinurile sunt produse biologice care induc o imunitate specifică unei boli sau grup de boli. Un alt lucru important pe care trebuie să-l înţelegem, este faptul că se produc vaccinuri împotriva unor boli al căror tratament este foarte dificil, traumatizant pentru organism, de lungă durată, uneori boala lasă numeroase sechele, iar în multe cazuri tratamentul este ineficient. Iar întotdeauna tratamentul este mult mai costisitor decât prevenirea bolii. Pentru câini iata doar câteva boli grave pentru care s-au creat vaccinuri:
- parvoviroza, maladia Carré, hepatita Rubard, rabia în cazul câinilor. În cazul animalelor tinere sau foarte tinere toate aceste boli evoluează mult mai grav, cu puţine şanse de vindecare iar după vindecare pot rămâne cu sechele toata viaţă. De aceea schemele de vaccinare trebuie realizate foarte devreme, începând cu vârsta de 5-6 săptămâni.
Trebuie să subliniez faptul că orice vaccin trebuie să fie administrat pe un organism sănătos, iar eficienţa lui va fi mai bună, fără paraziţi interni sau externi.
Nu trebuie să ne amăgim cu ideea că vaccinurile trebuie făcute doar în primul an de viaţă, majoritatea bolilor pot apărea toata viaţa indiferent de vârstă, cu diverse grade de manifestare.
O altă mare greşeală este ideea, frecvent întâlnită, că dacă ţinem animalul izolat în casă, el nu este expus bolilor infecţioase sau bolilor parazitare. Uităm frecvent că noi, oamenii, suntem vectori, vehiculând mulţi germeni sau ouă de paraziţi, fiindcă trăim într-un oraş foarte aglomerat.
O întrebare frecventă, este aceea legată de schema de vaccinare aplicată caţeilor în primele săptămâni de viaţă.
Cei ce vor să-şi achiziţioneze un căţel, ar trebui sa stie că acel căţel ar trebui să aibă cel puţin o deparazitare internă, una externă şi neapărat un vaccin. Toate acestea trecute într-un carnet de sănătate, parafate şi semnate de un medic veterinar. Aproape orice schemă de vaccinare începe in jurul vârstei de 5-6 săptămâni. Înainte de această vârstă organismul nu este capabil să producă un răspuns imun adecvat. Deci trebuie să fim atenţi la ce vârstă putem achiziţiona un căţel.
Primul vaccin interesează două maladii importante şi anume: Parvoviroza canină şi maladia Carré (jigodia), amândouă fiind cele mai grave boli ale tineretului canin. Aceste boli sunt marcate cu iniţialele P pentru parvoviroză şi D sau S pentru maladia Carre. Următorul pas este în jurul vârstei de 9 săptămâni, aplicându-se un vaccin polivalent împotriva parvovirozei, jigodiei, hepatitei Rubard, parainfluenţei canine şi leptospirozei. De la această vârstă căţeii pot contacta şi ultimele trei boli. La vârsta de 12 săptămâni se foloseşte un vaccin mai complex împotriva tuturor bolilor enumerate mai sus, plus o tulpină împotriva uneia din cele mai grave zoonoze şi anume Rabia. La vârsta de 15 săptămâni se mai foloseşte un vaccin care conţine o tulpină de parvoviroză şi una de jigodie. Începând de la 6 săptămâni se aplică un vaccin contra coronavirozei, care este tot o gastroenterită hemoragică şi se repetă după 4 săptămâni. Un lucru foarte important, în fiecare an, indiferent de vârsta, se face un vaccin polivalent care interesează toate bolile menţionate mai sus. De asemenea legislaţia sanitar-veterinară specifică vaccinarea antirabică anuală obligatorie.
Parazitoze externe si interne la cainii de rasa

Multi detinători de caini tind să creadă că ectoparazitii (de ex. puricii si căpusele) au o activitate slabă sau inexistentă iarna. Normal, asa ar trebui să se întâmple, dar schimbările pe care le-a suferit vremea în ultimii ani au dus la cresterea rezistentei lor la temperaturi joase. În concluzie, stăpânii de caini ar trebui să ia în calcul faptul că animalele lor dragi ar trebui deparazitate intern si extern chiar si iarna. Simptomatologia unui câine cu ectoparaziti nu este greu de ghicit. Animalul prezintă prurit (mâncărimi) generalizat intens, căderea părului, irascibilitate, iar în cazurile avansate dermatite de diferite grade, în care este absolut necesar un tratament medical adecvat.
As vrea să atrag atentia asupra faptului că multi stăpâni de caini de apartament au impresia că efectuând un control "de-a fir-a-păr" protejatului lor si negăsind nimic, nu este nevoie de protectie externă. Bineînteles, controlul este binevenit, dar este greu de zis cu sigurantă că nu prezintă un parazit, mai ales la rasele cu robă lungă si deasă.
La animalele care prezintă ectoparaziti se recomandă concomitent cu deparazitarea externă si o deparazitare internă, căci este stiut faptul că purecii sunt intermediari pentru tenie. Ca prevenire si tratament putem apela la o gamă largă de produse existente pe piata în acest sens. Medicul veterinar este în măsură să vă recomande ce i se potriveste protejatului dumneavoastră.

DEPARAZITARI:

Pui: lunar, inainte de vaccinari.

Maturi: o data la maxim 3 luni.

VACCINARI:
· 5-6 saptamani - Vaccin Monovalent ( parvovirus ) sau Bivalent ( parvovirus-canine distemper )
· 7-8 saptamani - Vaccin Polivalent - minim 5 valente
( canine distemper-adenovirus type 2: parainfluenza-parvovirus-canine coronavirus-leptospira )
· 9-10 saptamani - Rapel Vaccinic Polivalent ( ca mai sus )
· 4-6 luni - Vaccin Polivalent ( ca mai sus ) cu Antirabic inclus.

ATENTIE! Aceasta este o schema minima de vaccinare si deparazitare obligatorie pentru orice caine.

Deparazitarile si vaccinarile cainelui se fac numai de catre medicul veterinar!


Vaccinul polivalent se repeta anual la orice caine, indiferent de rasa.



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.