70 poze   36463 vizite
Albume
A aparut gripa caninaActivitatile zilnice ale perusuluiAGRESIVITATEA POATE FI CONTROLATAAlegerea unui CatelAlegerea unui catel sanatosAlimente strict interzise la cainiAMSTAFF SAU PIT BULLAprecierea varstei cainilorCainele Bulldog FrancezCanarulCand hamsterii fac puiCand ii faci baie caineluiCand papagalul isi smulge peneleCapacitatile cognitive ale porumbeluluiCatelul trebuie sa se potriveasca cu personalitatea stapinuluiCele zece reguli de aur pentru ingrijirea cateluluiCIOBANESC GERMANComportamentul si limbajul iepurasilorConstructia unei custi de iepuriCum invatam iepurele de casa sa foloseasca ladita-toaletaCUM SE POATE TRATA TEAMA LA CAINIDeclaratia drepturilor cainilor de companieDespre comportamentul pasarilorDihorul de casaDisciplinarea pisicilorDresaj si comportamentGreseli pe care le fac stapanii de cobaiHrana purcelului de guineeaIepurele de vizuina Oryctolagus cuniculusIngrijiri necesare pentru nevastuica bolnavaLEGISLATIELimbajul corpului la iguanaLupiiLuptele cu cainiNotiuni de dresaj pentru tractiuneNU VA SUPARATI PE CAINE DACA LATRA PREA MULTOgarul CenusiuOrezul in alimentatia caineluiOrginea si raspandirea lupuluiPisica salbaticaPisicile SnowshoePIT BULLPorumbei voiajoriPorumbelul amenajarea custii potrivitePorumbelul guleratPot trai chinchilele in aceeasi casa cu o pisicaPotarnicheaPrepelitaProblemele cu greutatea la cainiPsihologia caninaRasa American Staffordshire TerrierRasa Boxer Deutsche Boxer Boxer GermanRasa DobermanRase de cai - Pursange ArabRecomandari in vaccinarea cainilorReguli de ingrijire a pasarilorReproductia cainilorROTTWEILERSarea in alimentatia caineluiSemnele unei probleme de sanatate la pestii de acvariuSimturile porcusorului de GuineeaSobolanul ca animal de companie - generalitatiSpecii amenintate de incalzirea gloabalaStancutaTaxa pe latrat a ajuns la 800 de leiTest IQ caninTestul CampbellTritoniiUn singur porcusor de Guineea sau mai multi

membru din 9 februarie 2010

LEGISLATIE

LEGE Nr. 60 din 11 martie 2003 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 55/2002 privind regimul de detinere al cainilor periculosi sau agresivi
LEGE Nr. 60 din 11 martie 2003 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 55/2002 privind regimul de detinere al cainilor periculosi sau agresivi


Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.



ARTICOL UNIC

Se aproba Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 55 din 30 aprilie 2002 privind regimul de detinere al cainilor periculosi sau agresivi, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 311 din 10 mai 2002, cu urmatoarele modificari:

1. Litera b) a articolului 1 va avea urmatorul cuprins:

"b) categoria a II-a: cainii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobanesc Caucazian, Cane Corso si metisii lor."

2. Litera b) a alineatului (2) al articolului 2 va avea urmatorul cuprins:

"b) orice caine folosit de unitatile de politie, de jandarmerie, de alte unitati militare, de unitatile vamale sau de serviciile publice de securitate, protectie si paza, care, aflandu-se in misiune, a atacat sau a muscat o persoana."

3. La articolul 3 alineatul (1), partea introductiva va avea urmatorul cuprins:

"ART. 3

(1) Proprietarii sau detinatorii temporari ai cainilor prevazuti la art. 1 trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:"

4. Articolul 5 va avea urmatorul cuprins:

"ART. 5

Prevederile art. 3 si 4 nu se aplica unitatilor de politie, de jandarmerie, celorlalte unitati militare, vamilor si serviciilor publice de securitate, protectie si paza, precum si in cazul spectacolelor demonstrative organizate sau al unor filmari."

5. Alineatul (4) al articolului 6 va avea urmatorul cuprins:

"(4) Accesul cainilor prevazuti la art. 1 lit. b), precum si al exemplarelor cu potential agresiv in localurile publice, in mijloacele de transport in comun, in locurile publice, precum si in partile comune ale imobilelor este permis numai daca acestia poarta botnita si sunt tinuti in lesa de catre o persoana care indeplineste conditiile prevazute la art. 3 alin. (1). in locurile special amenajate pentru caini accesul cainilor prevazuti in prezentul alineat este permis fara botnita si fara lesa."

6. Articolul 7 va avea urmatorul cuprins:

"ART. 7

(1) Dresajul si antrenamentul cainilor prevazuti la art. 1 sunt permise numai in centre speciale sau in alte locuri autorizate, stabilite prin hotarare de catre consiliile comunale, orasenesti, municipale sau ale sectoarelor municipiului Bucuresti.

(2) Dresorii care activeaza in centrele speciale trebuie sa faca dovada pregatirii si atestarii lor profesionale si vor fi autorizati din 3 in 3 ani de o comisie formata din cate un reprezentant al Asociatiei Chinologice Romane, Ministerului de Interne si Agentiei Nationale Sanitare Veterinare. Autorizatia va fi vizata anual. Sunt permise dresajul si antrenamentul cainilor prevazuti la art. 1 de catre detinator, pe proprietatea sa, cu asumarea tuturor raspunderilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta."

7. Articolul 11 va avea urmatorul cuprins:

"ART. 11

(1) Neluarea masurilor de prevenire a atacului canin de catre proprietarul cainelui sau de detinatorul temporar al acestuia asupra unei persoane constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.

(2) Daca fapta prevazuta la alin. (1) a avut ca urmare vatamarea corporala grava, pedeapsa este cea prevazuta la art. 181 - 184 Cod penal.

(3) Daca fapta a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 7 ani.

(4) Actiunea penala prevazuta la alin. (1) si (2) se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate. impacarea partilor inlatura raspunderea penala."

8. Articolul 12 se abroga.

9. Articolul 13 va avea urmatorul cuprins:

"ART. 13

Importul sau comercializarea cainilor din rasele prevazute la art. 1 lit. a) constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani si confiscarea acestora."

10. Articolul 14 va avea urmatorul cuprins:

"ART. 14

Fapta persoanei de a organiza lupte intre caini, de a-i pregati in acest scop, precum si de a participa cu caini la astfel de lupte constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 5 ani."

11. Alineatul (3) al articolului 21 va avea urmatorul cuprins:

"(3) Pana la infiintarea Autoritatii de Supraveghere Canina cainii mentionati la art. 1 vor fi inregistrati si identificati prin tatuaj, pe cheltuiala proprietarului sau a detinatorului temporar, de catre asociatia prevazuta la alin. (2), mentionandu-se codul in carnetul de sanatate si in adeverinta eliberata."

12. Articolul 23 va avea urmatorul cuprins:

"ART. 23

(1) in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta se infiinteaza Autoritatea de Supraveghere Canina in subordinea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor.

(2) Regulamentul de organizare si functionare a Autoritatii de Supraveghere Canina va fi aprobat in termen de 30 de zile de la infiintarea acesteia, prin ordin al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor."

Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor in sedinta din 18 februarie 2003, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constitutia Romaniei.




PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
VALER DORNEANU

Aceasta lege a fost adoptata de Senat in sedinta din 20 februarie 2003, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constitutia Romaniei.



PRESEDINTELE SENATULUI,
ALEXANDRU ATHANASIU ORDONANTA DE URGENTA Nr. 55 din 30 aprilie 2002 privind regimul de detinere al cainilor periculosi sau agresivi
ORDONANTA DE URGENTA Nr. 55 din 30 aprilie 2002 privind regimul de detinere al cainilor periculosi sau agresivi


EMITENT: GUVERNUL ROMaNIEI
PUBLICATA IN: MONITORUL OFICIAL NR. 311 din 10 mai 2002


In temeiul prevederilor art., 114 alin. (4) din Constitutia Romaniei, Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.


CAPITOLUL l
Dispozitii generale

Art. 1.

In sensul prezentei ordonante de urgenta, prin caini periculosi se intelege cainii apartinand urmatoarelor rase, grupate in doua categorii, dupa cum urmeaza:


a) categoria l: cainii de lupta si de atac, asimilati prin caracterele morfologice cu caini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog si metisii lor;

b) categoria a ll-a: cainii din rasele Staffordshire Bull Terrier, American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitane, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobanesc Caucazian, Cane Corso si metisii lor.

Art. 2.

(1) Prin caini agresivi se intelege:


a) orice caine care, fara sa fie provocat, musca sau ataca persoane ori animale domestice in locuri publice sau private;

b) orice caine care participa la lupte Intre caini sau care a fost antrenat in acest scop.

(2) Nu intra in categoria cainilor agresivi definiti la alin. (1):


a) orice caine care ataca sau musca o persoana care a patruns fara drept, in orice mod, intr-o proprietate privata sau publica protejata de acel caine;

b) orice caine folosit de unitatile de politie, jandarmerie, de alte unitati militare, de unitatile vamale sau de serviciile publice de securitate, protectie si paza, chiar daca, aflandu-se in misiune, a atacat sau a muscat o persoana.


CAPITOLUL II


Obligatiile detinatorilor de caini si conditiile detinerii acestora

Art. 3.

(1) Proprietarii sau detinatorii temporari ai cainilor prevazuti la art. 1 au urmatoarele obligatii:


a) sa aiba varsta minima de 18 ani;

b) sa aiba capacitate deplina de exercitiu;

c) sa nu fi fost condamnati pentru savarsirea unei infractiuni contra persoanei.

(2) Proprietarii sau detinatorii temporari ai cainilor prevazuti la art. 1 si la art. 2 alin. (1) au obligatia sa inregistreze cainii la Asociatia Chinologica Romana, afiliata la Federatia Chinologica Internationala, si sa inscriptioneze in mod vizibil, la intrarea in apartament sau in imobil ori pe imprejmuirea aferenta imobilului respectiv, avertismentul "Caine periculos" sau, dupa caz, "Caine agresiv", printr-o placuta avand dimensiunile de cel putin 15 x 25 cm.

Art. 4.

(1) Proprietarii de caini prevazuti la art. 1 au obligatia sa depuna la sediul politiei in a carei raza este situat imobilul in care este detinut cainele o adeverinta in fotocopie, eliberata de Asociatia Chinologica Romana, afiliata la Federatia Chinologica Internationala, din care sa rezulte incadrarea cainelui in categoriile prevazute la art. 1, precum si o declaratie pe propria raspundere cuprinzand urmatoarele date:

a) numarul de identificare al cainelui, aplicat prin tatuare sau microcip;


b) efectuarea vaccinarii antirabice si a rapelurilor, in conformitate cu prevederile legale in vigoare;

c) efectuarea sterilizarii cainilor prevazuti la art. 1 lit. a);

d) existenta unei asigurari de raspundere civila pentru eventualele pagube produse de cainii prevazuti la art. 1 lit. a).

2) In cazul schimbarii adresei imobilului mentionat la alin. (1) proprietarii de caini incadrati la art. 1 au obligatia sa depuna in termen de 48 de ore, la sediul politiei in a carei raza se afla noua adresa, documentele prevazute la alin. (1).

(3) Pierderea sau decesul unui caine incadrat la art. 1, precum si instrainarea cainilor incadrati la art. 1 lit. b) vor fi declarate In termen de 48 de ore la sediul politiei in a carei raza se afla imobilul de detinere al cainelui.

Art. 5.

Prevederile art. 3 si 4 nu se aplica unitatilor de politie, jandarmerie, celorlalte unitati militare, vamilor si serviciilor publice de securitate, protectie si paza.

Art. 6.

(1) Accesul cainilor prevazuti la art. 1 lit. a) in localurile publice, in mijloacele de transport in comun, precum si in alte locuri publice, cu exceptia drumurilor publice si a cailor de acces catre acestea, este interzis.

(2) Accesul cainilor prevazuti la art. 1 lit. a) in partile comune ale imobilelor in care sunt detinuti, pe drumurile publice si pe caile de acces catre acestea este permis numai daca acestia poarta botnita si sunt tinuti in zgarda si lesa sau ham de catre proprietar ori de catre detinatorul temporar.

(3) Stationarea cainilor prevazuti la art. 1 lit. a) in partile comune ale imobilelor prevazute la alin. (2) este interzisa,

(4) Accesul cainilor prevazuti la art. 1 lit. b), precum si al cainilor din rasele Ciobanesc Belgian Malinois, Ciobanesc German, Dobermann, Presa Canario, Ciobanesc de Asia Centrala Komondor, Kuvasz, Schnauzer Urias si metisii lor in localurile publice, in mijloacele de transport in comun, in locurile publice, precum si in partile comune ale imobilelor este permis numai daca acestia poarta botnita si sunt tinuti In lesa de catre o persoana care indeplineste conditiile prevazute la art. 3 alin. (1). in locurile special amenajate pentru caini accesul cainilor prevazuti in prezentul alineat este permis fara botnita si fara lesa.

Art. 7.

Dresajul si antrenamentul cainilor prevazuti la art. 1 sunt permise numai in centre speciale, stabilite prin hotarare de catre consiliile comunale, orasenesti, municipale sau ale sectoarelor municipiului Bucuresti.

Art. 8.

Se interzice:


a) organizarea luptelor intre caini, antrenarea cainilor in acest scop si participarea cu caini la astfel de lupte, indiferent carei rase ii apartin cainii;

b) importul sau comercializarea cainilor prevazuti la art. 1 lit. a);

c) reproductia cainilor prevazuti la art. 1 si la art. 6 alin. (4), care nu au acte de origine recunoscute de Asociatia Chinologica Romana, afiliata la Federatia Chinologica Internationala;

d) abandonarea cainilor prevazuti la art. 1, art. 2 alin. (1) si la art. 6 alin. (4).

Art. 9.

(1) Cainii prevazuti la art. 1 lit. a), indiferent de sex, vor fi obligatoriu sterilizati.

(2) Sterilizarea cainilor va fi confirmata in carnetul de sanatate de catre medicul veterinar care a efectuat interventia.

(3) In termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta proprietarii sau detinatorii temporari ai cainilor prevazuti la art. 1 lit. a) sunt obligati sa Ii sterilizeze, pe cheltuiala proprie.

Art. 10.

(1) In cazul cainilor prevazuti la art. 2 alin. (1), organele de politie, la sesizarea unei persoane sau a reprezentantului legal al acesteia ori din oficiu, avertizeaza proprietarul sau detinatorul temporar al cainelui sa ia toate masurile pentru prevenirea comportamentului canin agresiv.

(2) Daca proprietarii sau detinatorii temporari ai cainilor prevazuti la art. 2 alin. (1) nu iau masurile prevazute la alin. (1), politia poate dispune plasarea cainelui intr-un adapost, potrivit dispozitiilor art. 15 alin. (2), in cazul in care pericolul avut in vedere se mentine.

(3) Cheltuielile generate de intretinerea cainelui aflat sub supraveghere se suporta de catre proprietar sau de detinatorul temporar al cainelui.


CAPITOLUL III


Infractiuni si contraventii

Art. 11.

(1) Neluarea masurilor de prevenire a atacului canin de catre proprietarul cainelui sau de detinatorul temporar al acestuia asupra unei persoane constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.

(2) Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

Art. 12.

(1) Fapta persoanei de a determina in orice mod atacul cainelui, apartinand oricarei rase, asupra unei persoane, daca a avut ca urmare o vatamare, constituie infractiune si se pedepseste conform art. 181-183 din Codul penal.

(2) Daca fapta prevazuta la alin. (1) a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este inchisoarea de la 10 la 20 de ani.

Art. 13.

Importul sau comercializarea cainilor din rasele prevazute la art. 1 lit. a) constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 2 ani la 7 ani si confiscarea acestora.

Art. 14.

Fapta persoanei de a organiza lupte intre caini, de a-i pregati in acest scop, precum si de a participa cu caini la astfel de lupte constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani.

Art. 15.

(1) In cazul infractiunilor prevazute la art. 11 si 12 cainii se confisca de catre politie, cu sprijinul personalului instruit in acest sens, angajat al consiliilor locale, in termen de cel mult doua zile de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare.

(2) Cainii prevazuti la alin. (1) vor fi cazati in adaposturile Serviciului pentru gestionarea cainilor fara stapan, in vederea plasarii lor in grija organizatiilor pentru protectia animalelor, care vor proceda conform reglementarilor proprii.

Art. 16.

Masura confiscarii prevazuta la art. 13 consta in capturarea, transportarea si pastrarea cainelui in adaposturile serviciilor pentru gestionarea cainilor fara stapan. Masura se dispune in conditiile legii de catre agentul constatator si se executa de catre personalul angajat al consiliilor locale, instruit in acest sens. Pastrarea si adoptia cainilor se fac in conditiile reglementarilor legale.

Art. 17.

Nu se pedepsesc infractiunile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta daca victima actelor incriminate a patruns fara drept, in orice mod, intr-o proprietate privata sau publica protejata de caine ori daca interventia cainelui a fost determinata de apararea proprietarului sau a detinatorului temporar, victima iminenta a unei infractiuni de violenta savarsite impotriva sa.

Art. 18.

(1) Constituie contraventii urmatoarele fapte:


a) neluarea masurilor de prevenire a atacului canin de catre proprietarul sau detinatorul temporar al cainelui daca fapta s-a soldat cu ranirea sau cu uciderea unui animal domestic;

b) neanuntarea la politie a pierderii sau a decesului cainilor prevazuti la art. 1, de catre proprietar sau de catre persoana care ii are in paza, in termen de 48 de ore de la constatare;

c) nerespectarea prevederilor art. 3 si ale art. 4 alin. (1) si (2);

d) nerespectarea prevederilor art. 7, art. 8 lit. c) si ale art. 9;

e) nerespectarea prevederilor art. 6;

f) nerespectarea art. 8 lit. d).

(2) Contraventiile prevazute la alin. (1) se sanctioneaza cu amenda, dupa cum urmeaza:


a) cele de la lit. a) si b), cu amenda de la 1.000.000 lei la 5.000.000 lei;

b) cele de la lit. c) si d), cu amenda de la 5.000.000 lei la 15.000.000 lei;

c) cele de la lit. e) si f), cu amenda de la 15.000.000 lei la 30.000.000 lei.

Art. 19.

(1) Fapta persoanei care produce cainelui, in orice mod, o suferinta nejustificata ori il provoaca la reactii agresive constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 10.000.000 lei la 20.000.000 lei.

(2) In cazul prevazut la alin. (1) proprietarul sau detinatorul temporar al cainelui provocat este absolvit de orice raspundere.

Art. 20.

(1) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii politiei sanitare veterinare si de catre personalul anume desemnat din cadrul Ministerului de Interne.

(2) Contraventiilor prevazute la art. 18 si la art. 19 alin. (1) le sunt aplicabile dispozitiile Ordonantei Guvernului DL.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 150/2002, inclusiv ale art. 28 alin. (1).


CAPITOLUL IV


Dispozitii tranzitorii si finale

Art. 21.

(1) In termen de cel mult 18 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta cainii vor fi in mod obligatoriu identificati si inregistrati potrivit normelor stabilite prin ordin al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor, emis in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.

(2) Proprietarii sau detinatorii temporari de caini care pot fi incadrati la art. 1 au obligatia de a prezenta cainii la Asociatia Chinologica Romana, afiliata la Federatia Chinologica Internationala, in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, in vederea evaluarii si incadrarii lor in una dintre categoriile prevazute la art. 1.

(3) Pana la infiintarea Autoritatii de Supraveghere Chinologica cainii mentionati la art. 1 vor fi inregistrati si identificati prin tatuaj, pe cheltuiala proprietarului sau a detinatorului temporar, de catre asociatia prevazuta la alin. (2), mentionandu-se codul in carnetul de sanatate si in adeverinta eliberata.

(4) Cainii incadrati la art. 1, lasati in libertate si care nu pot fi identificati, vor fi capturati de catre serviciile pentru gestionarea cainilor fara stapan si vor fi eutanasiati conform dispozitiilor legale.

Art 22.

In termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta proprietarii sau detinatorii temporari ai cainilor prevazuti la art. 1 sunt obligati sa depuna la sediul politiei declaratia prevazuta la art! 4.

Art. 23.

(1) In termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta se infiinteaza Autoritatea de Supraveghere Chinologica in subordinea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor.

(2) Regulamentul de organizare si functionare al Autoritatii de Supraveghere Chinologica va fi aprobat in termen de 30 de zile de la infiintarea acesteia, prin ordin al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor.

Art. 24.

Prezenta ordonanta de urgenta intra in vigoare la 15 zile de la data publicarii ei In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea l. HOTARARE
privind majorarea taxei
pentru incredintarea cainilor revendicati sau ceruti spre adoptie



Avand in vedere Expunerea de motive a Primarului General al Municipiului Bucuresti si Raportul comun de specialitate al Directiei Protectia Mediului si Educatie Eco-civica si Administratiei Pentru Supravegherea Animalelor;

Vazand avizele comisiilor de specialitate ale Consiliului General al Municipiului Bucuresti;

In conformitate cu art. 8 (2) din Ordonanta de Urgenta nr. 155/21.11.2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan, aprobata prin Legea nr. 227/23.04.2002;

In conformitate cu Hotararea de Guvern nr. 955/15.06.2004 pentru aprobarea reglementarilor cadru de aplicare a Ordonantei Guvernului nr. 71/2002 privind organizarea si functionarea serviciilor publice de administrare a domeniului public si privat de interes local;

In temeiul art. 38 (2) lit. "d" din Legea nr. 215/2001 privind administratia publica locala, cu modificarile si completarile ulteriore,



CONSILIUL GENERAL AL MUNICIPIULUI BUCURESTI HOTARASTE:



Art. 1 - In Municipiul Bucuresti taxa unica pentru incredintarea cainilor revendicati sau ceruti spre adoptie se stabileste la 1.500.000 lei pentru fiecare caine.

Art. 2 - Sunt scutite de la plata taxei unice prevazute la art. 1 persoanele care isi pierd cainii si ii revendica, facand dovada proprietatii in termen de 7 zile de la aducerea cainilor in adaposturile Administratiei pentru Supravegherea Animalelor.

Art. 3 - Primaria Municipiului Bucuresti si Administratia pentru Supravegherea Animalelor vor duce la indeplinire prevederile prezentei hotarari.

Art. 4 - Hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti nr. 128/2004 se abroga.


Aceasta hotarare a fost adoptata in sedinta ordinara a Consiliului General al Municipiului Bucuresti din data de 30.09.2004.



Presedinte de sedinta, Mioara MANTALE

Secretar general al Municipiului Bucuresti, Dumitru STANESCU Ordonanta de urgenta nr 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan, publicata in M. Of. Partea I nr 794/13.12.2001
Ordonanta de urgenta nr 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan, publicata in M. Of. Partea I nr 794/13.12.2001

Art. 1

Consiliile locale ale unitatilor administrativ-teritoriale au obligatia de a infiinta, in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, servicii specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan.

Art. 2

(1) Consiliile locale ale unitatilor administrativ-teritoriale au obligatia de a amenaja din fonduri proprii, in functie de necesitati, in conditiile prevazute in anexa nr. 1, adaposturi pentru cainii fara stapan, respectiv pentru acei caini care circula liberi, fara insotitor, in locuri publice.

(2) Consiliile locale au obligatia de a incadra in serviciile infiintate potrivit art. 1 cel putin un medic veterinar si cel putin un tehnician veterinar pentru evidenta, supravegherea, asistenta medicala veterinara si efectuarea unor actiuni sanitare veterinare prevazute de legislatia sanitara veterinara.

(3) In cazul in care este posibil, serviciile specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan pot fi concesionate potrivit reglementarilor legale in vigoare.

Art. 3

(1) In adaposturile ce apartin asociatiilor si fundatiilor pentru protectia animalelor pot fi cazati caini fara stapan numai dupa sterilizare, vaccinare antirabica si tatuare.

(2) Adaposturile prevazute la alin. (1) trebuie sa aiba asigurata, prin contract, asistenta medicala veterinara.

Art. 4

Cainii fara stapan vor fi capturati si transportati in adaposturile serviciilor pentru gestionarea cainilor fara stapan, unde vor fi cazati o perioada de pana la 7 zile, cu respectarea normelor prevazute in anexele nr. 1 si 2.

Art. 5

(1) Dupa examinarea lor de medicul veterinar, cainii fara stapan care sunt agresivi, bolnavi cronici si incurabili vor fi eutanasiati imediat ce au fost adusi in adaposturi, cu respectarea prevederilor prezentei ordonante de urgenta.

(2) Eutanasia este un act de sacrificare prin procedee rapide, nedureroase, a cainilor batrani sau bolnavi ori care nu au fost revendicati sau adoptati in conditiile si in termenele stabilite prin prezenta ordonanta de urgenta.

Art. 6

(1) Eutanasierea cainilor se va face numai de medicii veterinari care poseda atestatul de libera practica eliberat de Colegiul medicilor veterinari, conform prevederilor cuprinse in anexa nr. 3.

(2) Se interzice uciderea cainilor de catre alte persoane sau prin alte metode decat cele prevazute in anexa nr. 3.

Art. 7

(1) In situatia in care, dupa expirarea termenului de cazare prevazut la art. 4, cainii nu au fost revendicati sau adoptati, acestia vor fi eutanasiati.

(2) In perioada de cazare a cainilor in adaposturi se rezolva cu prioritate cererile de revendicare a cainilor.

(3) Cainii nerevendicati pot fi adoptati si de catre centrele de adoptie special amenajate si organizate in acest scop.

Art. 8

(1) Incredintarea cainilor revendicati sau ceruti spre adoptie se face numai dupa ce acestia au fost sterilizati, vaccinati antirabic, deparazitati si identificati prin cele doua metode concomitente: tatuare si aplicarea zgarzii cu placuta numerotata.

(2) Revendicarea sau adoptia cainilor de catre solicitanti se va face pe baza declaratiei-angajament, al carei model este prevazut in anexa nr. 4, cu achitarea unei taxe care reprezinta cheltuielile medicale si de intretinere, al carei cuantum se stabileste prin hotarare a consiliului local.

Art. 9

Cadavrele animalelor eutanasiate sau colectate de pe strazi vor fi incinerate, interzicandu-se folosirea lor pentru obtinerea de piei, grasimi, carne, faina proteica si alte produse.

Art. 10

Toate serviciile specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan vor tine registre speciale vizate de medicul veterinar concesionar al activitatii de asistenta sanitara veterinara, in care se vor mentiona urmatoarele: data capturarii, data si ora cazarii in adapost, caracteristicile individuale ale animalului, numarul de caini prinsi, revendicati, adoptati, eutanasiati, substanta utilizata si numele persoanei care realizeaza eutanasia, numarul de tatuaj, numarul fisei de adoptie, data vaccinarii antirabice, data sterilizarii, data predarii cadavrelor la societatile ce vor executa incinerarea, precum si persoanele care au instrumentat manoperele respective.

Art. 11

Actiunile de capturare, adapostire, vaccinare, deparazitare, sterilizare, adoptie si eutanasie se pot efectua si in prezenta reprezentantilor societatilor de protectie a animalelor, in cazul in care acestia solicita acest lucru, in baza unui program orar prestabilit.

Art. 12

Serviciile pentru gestionarea cainilor fara stapan la nivel local au obligatia de a comunica lunar directiilor sanitare veterinare judetene si prefecturilor numarul de caini inregistrati si numarul de tatuaj. Toate datele vor fi centralizate la nivel national de catre Agentia Nationala Sanitara Veterinara.

Art. 13

Se interzice organizarea sau participarea la luptele cu caini si abandonarea sau inducerea de suferinte cainilor.

Art. 14

Constituie contraventii urmatoarele fapte si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:


a) nerespectarea dispozitiilor prevazute la art. 1, art. 2 alin. (1), art. 3, art. 6 alin. (1), art. 7 alin. (2), art. 8 alin. (1), art. 9 si 10, precum si a conditiilor prevazute in declaratia-angajament, cu amenda de la 10.000.000 lei la 25.000.000 lei;

b) nerespectarea dispozitiilor prevazute la art. 6 alin. (2) si la art. 13, cu amenda de la 20.000.000 lei la 50.000.000 lei.

Art. 15

Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de inspectorii politiei sanitare veterinare.

Art. 16

Contraventiilor prevazute la art. 14 le sunt aplicabile dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor.

Art. 17

Anexele nr. 1-4 fac parte integranta din prezenta ordonanta de urgenta.


Anexa nr. 1 - Conditii minime pentru functionarea unui adapost pentru caini

A. Cazarea animalelor

1. Animalele trebuie sa fie separate pentru a se reduce stresul asupra lor si pentru a controla bolile.

2. Animalele vor fi separate pe urmatoarele criterii:


a) stare de sanatate;
b) varsta;
c) sex;
d) grad de agresivitate.

Mamele care alapteaza vor fi cazate impreuna cu puii.

3. Pardoselile trebuie sa fie in panta, cu scurgerea spre exterior sau in canalizare, pentru a impiedica acumularea apei pe zonele de acces. Pardoselile trebuie sa fie facute din ciment care a fost etansat si care poate fi usor curatat si dezinfectat.

4. Peretii dintre custi trebuie sa aiba cel putin 185 cm inaltime si trebuie sa impiedice scurgerea apei si a dejectiilor de la o cusca la alta.

5. Materialele utilizate pentru peretii custilor pot fi urmatoarele:


a) caramida tencuita si vopsita;
b) metal incastrat in beton;
c) beton;
d) plasa de sarma.

6. Deasupra peretilor despartitori se pune o plasa de sarma cu inaltimea de 60 cm.

7. Custile exterioare pot fi confectionate din plasa pe stalpi metalici sau din lemn.

8. Adapostul trebuie sa aiba drenaj si instalatii corespunzatoare pentru depozitarea incarcaturii de deseuri zilnice. Drenarea existenta la fiecare teren de alergare trebuie sa impiedice contaminarea cu urina sau cu fecale a altor terenuri de alergari.

9. Trebuie sa existe un control in ceea ce priveste incalzirea, ventilatia si umiditatea corespunzatoare, in vederea asigurarii confortului animalelor, personalului si publicului vizitator.

10. In toate zonele cu custi trebuie sa existe un mijloc de circulare a aerului fie cu ajutorul ventilatoarelor de evacuare, fie cu ajutorul unor ferestre care sa poata fi deschise.

11. Custile exterioare trebuie sa fie acoperite in mod obligatoriu. Toate terenurile de alergare in aer liber, in cazul in care acestea exista, trebuie sa fie dotate cu gard si porti cu lacate pentru a impiedica indepartarea neautorizata a cainilor.


B. Spatiile pentru adapostire si pentru interventii medicale

1. Custile individuale trebuie sa corespunda urmatoarelor standarde minime:


a) pentru cainii de talie mare: 120 cm x 160 cm sau 1,92 m2;
b) pentru cainii de talie mijlocie: 110 cm x 148 cm sau 1,92 m2;
c) pentru cainii de talie mica: 91 cm x 122 cm sau 1,10 m2;
d) custile comune nu trebuie sa adaposteasca mai mult de 4 caini pe o suprafata de 6,5 m2.

2. Locurile imprejmuite trebuie sa aiba urmatoarele dotari:


a) sa existe apa potabila in permanenta;
b) vasele de apa sa fie curate si dezinfectate zilnic si intotdeauna inaintea aducerii unui nou animal in cusca;
c) vasele pentru alimentare sa fie asezate astfel incat cainii sa nu poata urina sau defeca in ele si sa poata fi curatate si dezinfectate usor;
d) daca spatiile nu sunt incalzite, se pun in mod obligatoriu scanduri pentru odihna si culcusuri;
e) pentru culcusurile cainilor tineri se vor folosi paturi, prosoape, cutii de carton, care pot fi curatate si dezinfectate usor.

3. Trebuie sa fie asigurat suficient spatiu pentru ca personalul sa lucreze comod.

4. Spatiul pentru primire trebuie sa fie corespunzator actiunilor de adoptie.

5. Sala pentru eutanasie si locul de depozitare a cadavrelor nu vor fi accesibile publicului, iar in limita posibilitatilor pentru cadavre se vor folosi saci de plastic.

6. Fiecare adapost va fi dotat cu o sala de chirurgie sau cu mai multe, in functie de capacitate, cu respectarea normelor sanitare veterinare in vigoare. In aceste sali se vor desfasura interventiile chirurgicale de castrare a animalelor, precum si eutanasierea.

C. Controlul bolilor

1. Zilnic fiecare animal va fi examinat clinic, iar orice eveniment medical va fi inregistrat in fisa individuala si in registrul central.

2. Examinarea se va face de catre medicul veterinar al adapostului sau in lipsa acestuia, de catre tehnicianul veterinar.

3. Se va instrui fiecare membru al personalului sa recunoasca semnele de boala si sa le aduca la cunostinta personalului veterinar.

D. Hranirea cainilor si curatenia adaposturilor

1. Cateii in varsta de 6-12 saptamani vor fi hraniti de 3 ori pe zi, iar cainii in varsta de peste 12 saptamani pana la 12 luni vor fi hraniti de doua ori pe zi. Cainii peste un an vor fi hraniti o data pe zi.

2. Hrana trebuie sa fie intotdeauna proaspata. Hrana uscata va fi administrata individual si supravegheat.

3. Toate custile, boxele si spatiile inchise vor fi spalate si dezinfectate zilnic.

4. Fiecare spatiu de cazare va fi curatat si dezinfectat inainte de intrarea unui nou animal.

5. In timpul curateniei se va evita contactul apei sau al dezinfectantului cu animalele.

E. Vehiculele

1. Fiecare adapost trebuie sa aiba unul sau mai multe vehicule pentru transportul cainilor.

2. Vehiculele trebuie sa ofere animalelor siguranta, securitate, protectie impotriva intemperiilor naturii si aerisire adecvata. Fiecare animal trebuie sa aiba o cusca separata, in conditii speciale fiind acceptate maximum 2 animale. Trebuie sa existe o cusca separata pentru animalele moarte si pentru animalele bolnave.

3. Vehiculele trebuie sa fie curate si vizibil marcate cu denumirea serviciului de gestionare a cainilor fara stapan si cu numarul de telefon.

4. Vehiculul trebuie sa posede urmatorul echipament: plasa, scara, custi metalice sau din fibra de sticla, instrumente pentru prindere, trusa de prim-ajutor.

5. Soferii vehiculelor trebuie sa fie instruiti sa acorde ajutor animalelor bolnave.

6. Se interzice efectuarea eutanasiei in vehicule de transport pentru caini.


Anexa nr. 2 - Norme privind capturarea si transportul cainilor

A. Capturarea cainilor

1. Capturarea cainilor se va face de catre personalul angajat al consiliilor locale, care trebuie sa fie format din persoane instruite in acest sens.

2. Capturarea cainilor nu se va face prin aplicarea unui tratament brutal. Persoanele care captureaza cainii fara stapan vor fi in mod obligatoriu vaccinate antirabic.

3. Persoanele care captureaza cainii vor lucra in echipe de cate doi plus soferul mijlocului de transport si vor purta echipament de protectie adecvat.

4. Personalul calificat poate captura cainii cu crose speciale sau cu plase. Pentru capturarea cainilor se vor folosi crosele speciale formate din tije din aluminiu, avand la capat o bucla care poate sa gliseze sau care se poate strange in jurul gatului cainelui, pentru a permite persoanei calificate sa tina cainele la distanta si sa-l poata manipula. Bucla trebuie fixata la largimea dorita, pentru a evita strangularea animalului, mecanismul de declansare rapida fiind utilizat pentru eliberarea cainelui in caz de urgenta sau atunci cand este pus intr-o cusca. De asemenea, cainii mai pot fi capturati cu ajutorul custilor capcana, in care se introduce mancare si care sunt dotate cu usi mobile care cad dupa intrarea animalului in cusca.

5. Cainii foarte agresivi, situati in spatii inaccesibile sau suspecti de a fi turbati, pot fi imobilizati cu ajutorul armelor pentru captura cu sageata care utilizeaza gazul carbonic comprimat sau cartuse cu percutie pentru propulsarea unor seringi sau sageti care permit injectarea cainilor cu produse imobilizante.

6. Se vor utiliza hidroclorura de ketamina si xylazina. Injectarea pe cale intramusculara a celor doua produse in asociere este recomandata pentru caini, avand un efect rapid, aproximativ 5 minute, si fiind putin periculoasa pentru trecatori.

7. O alta asociere de produse foarte eficienta - etorfina cu acepromazina - poate fi folosita cu respectarea legislatiei in vigoare.

8. Armele de captura nu pot fi utilizate pentru capturarea cateilor, acestia putand fi raniti grav.

B. Transportul cainilor

1. Cainii docili pot fi transportati pana la adaposturi in vehicule inchise de tip camioneta. Ei pot fi legati cu o lesa de colier, dar in interiorul unei custi puse in vehicul. Animalelor li se pot pune si botnite din nailon.

2. Se va utiliza un sistem care sa reduca la minimum manipularea directa a animalului.

3. Custile pentru transportul animalelor trebuie sa fie alese in functie de talia animalului. Cusca trebuie sa fie intotdeauna mai lunga decat corpul animalului. Aceste custi trebuie sa fie fabricate din materiale solide pentru a rezista la uzura. Se pot utiliza si custi din material plastic.

4. Vehiculele trebuie sa fie bine ventilate si sa protejeze animalele impotriva intemperiilor naturii.


Anexa nr. 3 - Eutanasierea cainilor

1. Se recomanda pentru a fi eutanasiate animalele care nu au fost revendicate sau care nu au putut fi adoptate. Eutanasia se recomanda, de asemenea, in cazul animalelor care prezinta comportament foarte agresiv, boli cronice si boli incurabile.

2. Eutanasierea cainilor se efectueaza de catre un medic veterinar.

3. Eutanasierea cainilor se realizeaza numai prin utilizarea barbituricelor - pentobarbital sodic; acesta este disponibil sub trei forme: solutie sterila care poate fi utilizata si ca anastezic, solutie 20%, nesterila, speciala pentru eutanasie, si pudra. Administrarea intravenoasa este posibila numai in cazul in care animalul este contentionat corespunzator. Daca aceasta nu este posibila, injectia poate fi administrata in cavitatea peritoneala. Barbituricele nu trebuie sa fie injectate pe cale intramusculara sau subcutanata. Pentru catei calea de administrare care se utilizeaza este cea peritoneala.

4. La animalele nervoase, excitate sau agresive se pot administra tranchilizante ori sedative prin injectarea intramusculara a ketaminei, acepromazinei sau xylazinei. Produsele narcotice pot fi administrate si pe cale orala.

5. Medicul veterinar este singura persoana care poate avea acces la barbiturice si care poate decide in privinta utilizarii medicamentelor periculoase.

Anexa 4 - Formular de adoptie (extras)


DECLARATIE-ANGAJAMENT
nr. _____/__________


Subsemnatul(a) ___________ domiciliat(a) in ___________, str. _____________ nr. ___, bl. ___, et. ___, ap. ____ sc. ____, judetul/sectorul _________, telefon ________, posesor/posesoare al/a BI/CI seria ____ nr. __________, eliberat(a) de ____________ la data de ___________, ma angajez sa adopt cainele cu numarul de tatuaj ____________ adapostit de Serviciul de gestionare a cainilor fara stapan, in urmatoarele conditii:

1. sa respect normele de ingrijire si hranire a cainelui;

2. sa prezint periodic cainele la medicul veterinar, in cazul in care se impune interventia acestuia sau pentru a fi vaccinat antirabic;

3. sa anunt Serviciul de gestionare a cainilor fara stapan in cazul decesului sau al instrainarii acestuia;

4. sa nu abandonez cainele, iar in cazul in care nu il mai doresc, sa il predau Serviciului de gestionare a cainilor fara stapan;

5. sa achit Serviciului de gestionare a cainilor fara stapan taxa care reprezinta cheltuielile medicale si de intretinere aferente cazarii cainelui.
1sm
1sm
abuse1
abuse1
abuse2
abuse2
dfoldsm
dfoldsm
dog_frozen
dog_frozen
dogfight2
dogfight2
dogfight9
dogfight9
dogfight13
dogfight13
dogfightc
dogfightc
dogfightpicbad1
dogfightpicbad1
fightheadsm
fightheadsm
fightinj1
fightinj1

Comentarii album • 2
rinox98 5 ianuarie 2011  
Da dar traim in Romania si la noi respecterea legi este o chestie necunoscuta inca ,eu am un exemplar de Rottweiler agresiv pe care culmea l-am gasit pe strada ,acum este un alt caine dar cand l-am gasit era o fiara lasata libera in mijlocul oamenilor mai exact in centrul orasului Targu-Jiu.Din fericire era Foarte tanar respectf 9 10 luni si am reusit sa-i controlez agresivitatea.
Raportează
truefanmiley 9 februarie 2010  
bietii de ei:( saraciiii...
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.