70 poze   36453 vizite
Albume
A aparut gripa caninaActivitatile zilnice ale perusuluiAGRESIVITATEA POATE FI CONTROLATAAlegerea unui CatelAlegerea unui catel sanatosAlimente strict interzise la cainiAMSTAFF SAU PIT BULLAprecierea varstei cainilorCainele Bulldog FrancezCanarulCand hamsterii fac puiCand ii faci baie caineluiCand papagalul isi smulge peneleCapacitatile cognitive ale porumbeluluiCatelul trebuie sa se potriveasca cu personalitatea stapinuluiCele zece reguli de aur pentru ingrijirea cateluluiCIOBANESC GERMANComportamentul si limbajul iepurasilorConstructia unei custi de iepuriCum invatam iepurele de casa sa foloseasca ladita-toaletaCUM SE POATE TRATA TEAMA LA CAINIDeclaratia drepturilor cainilor de companieDespre comportamentul pasarilorDihorul de casaDisciplinarea pisicilorDresaj si comportamentGreseli pe care le fac stapanii de cobaiHrana purcelului de guineeaIepurele de vizuina Oryctolagus cuniculusIngrijiri necesare pentru nevastuica bolnavaLEGISLATIELimbajul corpului la iguanaLupiiLuptele cu cainiNotiuni de dresaj pentru tractiuneNU VA SUPARATI PE CAINE DACA LATRA PREA MULTOgarul CenusiuOrezul in alimentatia caineluiOrginea si raspandirea lupuluiPisica salbaticaPisicile SnowshoePIT BULLPorumbei voiajoriPorumbelul amenajarea custii potrivitePorumbelul guleratPot trai chinchilele in aceeasi casa cu o pisicaPotarnicheaPrepelitaProblemele cu greutatea la cainiPsihologia caninaRasa American Staffordshire TerrierRasa Boxer Deutsche Boxer Boxer GermanRasa DobermanRase de cai - Pursange ArabRecomandari in vaccinarea cainilorReguli de ingrijire a pasarilorReproductia cainilorROTTWEILERSarea in alimentatia caineluiSemnele unei probleme de sanatate la pestii de acvariuSimturile porcusorului de GuineeaSobolanul ca animal de companie - generalitatiSpecii amenintate de incalzirea gloabalaStancutaTaxa pe latrat a ajuns la 800 de leiTest IQ caninTestul CampbellTritoniiUn singur porcusor de Guineea sau mai multi

membru din 9 februarie 2010

Psihologia canina

În relatiile sale cu câinele, instructorul trebuie sa porneasca de la ideea ca lucreaza cu o fiinta si nu cu un mecanism oarecare, cu o masina. Atentie, a considera câinele ca pe o fiinta nu înseamna a-l umaniza, adica a concepe ca întelege si se comporta ca un om.
Este adevarat, atitudinea noastra fata de el trebuie sa fie ca atare, dar nu numai în ceea ce priveste capacitatea lui de întelegere; sub pretextul ca este doar un animal sa nu cerem totul de la el, fara a-i oferi în schimb nimic.
Sa nu se uite ca motivarea esentiala a câinelui în executarea unui ordin este de a satisface o dorinta a stapânului sau, dar pentru aceasta el asteapta o mângâiere, o recompensa, o lauda sau încurajare si ajutor pe timpul exercutarii unei comenzi. Cu alte cuvinte, daca un dresor trebuie sa evite a atribui unui câine posibilitatile de actiune pe care le are omul, întotdeauna trebuie sa aplice în relatiile cu câinele un tratament umanitar.
Dresajul este, în fond, un proces de instruire si, ca atare, el are o metoda.
Folosirea metodelor bazate numai pe constrângere duce la rezultate jalnice: câinele executa de teama de a nu fi brutalizat, dar executa ca un robot, asa cum este expresia "fara suflet", fara bucuria de a face o placere stapânului sau.
Experienta noastra, acumulata de-a lungul anilor, ne-a aratat ca un câine este mai receptiv si învata mai repede ce are de facut atunci când i se da o recompensa, indiferent în ce ar consta aceasta.

Atunci când ne alegem un caine trebuie sa avem în vedere mai multe aspecte, cum ar fi: scopul si serviciul pentru care dorim câinele, originea, caracterul si relatia cu apropiatii, precum si orice alte caracteristici ale rasei pentru care am optat.

Ierarhia de grupa

Cainii sunt animale de grupa ce accepta conducerea impusa de un exemplar dominant. Din punct de vedere canin, ordinea in grupa nu poate fi bazata decat pe relatia de dominare si subordonare, relatie care are meritul de a tine grupul inchegat. Acest fapt implica existenta unui conducator si stabilirea unei ordini ierarhice.
Intotdeauna, in cadrul grupei, un caine preia conducerea. Rolul lui este foarte bine determinat, el fiind cel ce domina grupa, stabileste organizarea acesteia, mentine disciplina si ierarhia in grupa.
Urmatorul pozitionat ierarhic va fi controlat numai de conducator si, la randul sau, va controla restul grupei. Si tot asa, fiecare caine isi cunoaste pozitia ierarhica si rolul sau in grupa.
In activitatea grupei, conducatorul isi mentine cu fermitate pozitia. El este cel ce initiaza jocuri, da semnalul pentru vanatoare, mananca primul, isi apara teritoriul personal, monteaza primul femelele in calduri, isi protejeaza hrana si grupa cu orice pret.
Bineinteles ca ordinea in grupa se schimba cu trecerea timpului. Intotdeauna exista alti caini care, la cel mai mic semn de slabiciune a conducatorului, sunt gata sa provoace dispute pentru dreptul a accede la pozitia ce confera maximum de autoritate.
Cand va luati un caine, odata ce l-ati adus acasa, familia dumneavoastra devine grupa sau haita lui. De aceea, prin prisma celor mentionate mai inainte, este extrem de important ca puiul sa-si cunoasca pozitia ierarhica in familie.
Acest lucru va asigura echilibrul nervos al cainelui, linistea familiei dumneavoastra si, totodata, va determina capacitatea cainelui de a se adapta la un program de disciplinare.
Important! O relatie de tip dominant–subordonat este imperativ necesara in orice gen de dresaj, indiferent de metoda folosita.
Ideea ca puiul trebuie sa aiba un singur stapan in familie este total gresita si, mai mult decat atat, da nastere unor devieri de comportament greu de corectat in timp, cum este agresivitatea fata de membrii familiei (in special fata de aceia care sunt pozitionati inferior in cadrul ierarhiei de grupa). De aceea, este extrem de important ca toti membrii familiei sa dobandeasca pozitia de conducator fata de caine. Iar acest lucru se realizeaza stabilind un numar de reguli pe care toti membrii familiei trebuie sa le aplice cu fermitate, pastrand insa o atitudine placuta si chiar dragastoasa fata de caine.
Odata ce ati reusit sa va impuneti rolul de conducator, acesta trebuie mentinut in permanenta. Cainele, cu o surprinzatoare constanta si subtilitate, va va testa pentru a gasi o fisura in ierarhie. El va incerca sa „castige teren” prin dragalasenii, insa daca va obtine pozitia dorita, vor aparea probleme de comportament care se vor agrava odata cu maturizarea.
Pentru evitarea aparitiei problemelor de comportament va recomandam sa tineti seama de sfaturile ce urmeaza, pe care le propunem ca pe adevarate axiome.
Nu lasati puiul sa stabileasca directia de mers atunci cand sunteti la plimbare.
Cand trage in lesa sau o ia inainte, pur si simplu bateti din palme si schimbati directia de mers.
Nu lasati puiul sa doarma in pat, pe canapea sau pe fotolii.
Hraniti puiul numai la orele programate pentru masa.
Nu va faceti un obicei din a mangaia puiul neconditionat.
Mangaierea este o recompensa puternica si este bine sa o conditionati de executarea corecta a unei comenzi.
Limitati-i puiului accesul prin apartament si nu-i permiteti sa iasa si sa intre primul pe usa atunci cand il scoateti sau il aduceti de la plimbare.
psihologia%20canina_clip_image001
psihologia%20canina_clip_image001

Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.