70 poze   37732 vizite
Albume
A aparut gripa caninaActivitatile zilnice ale perusuluiAGRESIVITATEA POATE FI CONTROLATAAlegerea unui CatelAlegerea unui catel sanatosAlimente strict interzise la cainiAMSTAFF SAU PIT BULLAprecierea varstei cainilorCainele Bulldog FrancezCanarulCand hamsterii fac puiCand ii faci baie caineluiCand papagalul isi smulge peneleCapacitatile cognitive ale porumbeluluiCatelul trebuie sa se potriveasca cu personalitatea stapinuluiCele zece reguli de aur pentru ingrijirea cateluluiCIOBANESC GERMANComportamentul si limbajul iepurasilorConstructia unei custi de iepuriCum invatam iepurele de casa sa foloseasca ladita-toaletaCUM SE POATE TRATA TEAMA LA CAINIDeclaratia drepturilor cainilor de companieDespre comportamentul pasarilorDihorul de casaDisciplinarea pisicilorDresaj si comportamentGreseli pe care le fac stapanii de cobaiHrana purcelului de guineeaIepurele de vizuina Oryctolagus cuniculusIngrijiri necesare pentru nevastuica bolnavaLEGISLATIELimbajul corpului la iguanaLupiiLuptele cu cainiNotiuni de dresaj pentru tractiuneNU VA SUPARATI PE CAINE DACA LATRA PREA MULTOgarul CenusiuOrezul in alimentatia caineluiOrginea si raspandirea lupuluiPisica salbaticaPisicile SnowshoePIT BULLPorumbei voiajoriPorumbelul amenajarea custii potrivitePorumbelul guleratPot trai chinchilele in aceeasi casa cu o pisicaPotarnicheaPrepelitaProblemele cu greutatea la cainiPsihologia caninaRasa American Staffordshire TerrierRasa Boxer Deutsche Boxer Boxer GermanRasa DobermanRase de cai - Pursange ArabRecomandari in vaccinarea cainilorReguli de ingrijire a pasarilorReproductia cainilorROTTWEILERSarea in alimentatia caineluiSemnele unei probleme de sanatate la pestii de acvariuSimturile porcusorului de GuineeaSobolanul ca animal de companie - generalitatiSpecii amenintate de incalzirea gloabalaStancutaTaxa pe latrat a ajuns la 800 de leiTest IQ caninTestul CampbellTritoniiUn singur porcusor de Guineea sau mai multi

membru din 9 februarie 2010

Capacitatile cognitive ale porumbelului

Porumbeii au fost supusi la mai multe experimente de psihologie comparativa, care au inclus studii ce au vizat capacitatea de perceptie a animalului. Printre concluziile trase, in urma diverselor studii, se numara faptul ca porumbeii pot fi invatati sa indeplineasca actiuni relativ complexe. De asemenea, aceste pasari sunt capabile de o atentie distributiva foarte buna. Porumbeii pot face diferenta intre alte exemplare din aceeasi specie. Un porumbel isi poate aminti un numar impresionant de imagini individuale, pentru perioade foarte lungi. Fata de alte specii de pasari, care, de asemenea, calatoresc mult, in timpul migratiei, pe aceleasi trasee si in fiecare an, porumbelul isi poate modifica ruta, de multe ori, atunci cand zboara spre o destinatie.

O serie de teste, de data recenta, au demostrat ca porumbelul se poate recunoaste in prezenta propriei reprezentari. Oamenii de stiinta de la Universitatea Keio, din Japonia, au aratat ca porumbeii sunt capabili sa se recunoasca in imagini filmate cu o intarziere de 5-7 secunde. Astfel s-a demonstrat ca porumbeii au o abilitate de auto-recunoastere mai mare decat a copiilor de 3 ani, care se pot recunoaste in inregistrari de maxim 2 secunde intarziere. Pe langa testul cu imagini inregistrate, porumbeii au fost suputi si la "testul oglinzii", in care si-au recunoscut propria imagine. Aceasta capacitate, de auto-percepere, a fost sesizata la foarte putine animale, ca cimpanzeii, delfinii sau elefantii. Cercetatorii japonezi au afirmat ca o astfel de proba a inteligentei, precum auto-recunoasterea, nu este limitata doar la animale cu un creier mare.

Intr-un faimos articol din 1995, profesorul Shigeru Watanabe, de la acceasi universitate japoneza, a descris un experiment care demonstra ca porumbeii pot fi invatati sa faca diferenta intre constructii grafice asemanatoare. Astfel, echipa condusa de Watanabe a reusit sa invete un numar de porumbei sa distinga intre picturile lui Pablo Picasso si cele ale lui Claude Monet. Mai intai, pasarile au fost antrenate cu un set limitat de picturi. Cand ii era afisat un tablou de Picasso, porumbelul putea obtine mancare, dand din cioc. In cazul in care porumbelului ii era aratat un tablou de Monet, chiar daca dadea din cioc, pasarea nu primea nimic. Dupa o perioada, porumbeii nu mai cereau mancare decat in cazul in care le era aratat un tablou de Picasso. Oamenii de stiinta au inceput sa arate pasarilor si picturi, ale celor doi mari artisti, pe care nu le mai vazusera, dar raspunsul porumbeilor a ramas la fel de discriminatoriu. In cele din urma, porumbeii reuseau sa faca diferenta dintre picturi care apartineau impresionismului (reprezentat de Monet) si cele ale Cubismului (Picasso), chiar si atunci cand tablourile nici nu mai apartineau celor doi artisti. "Aceste observatii sugereaza faptul ca functiile vizuale ale porumbelului sunt comparabile cu cele ale omului. Atat porumbeii cat si oamenii evalueaza caracteristici multiple ale unui obiect, ca particulare combinatii de culori sau modele, atunci cand fac o judecata cu privire la acel obiect", a declarat profesorul Watanabe.

Experimente similare au aratat ca porumbeii pot face diferenta intre o fotografie in care exista oameni si una in care sunt prezente alte obiecte. Chiar daca aceste probe, la care au fost supusi porumbeii, par simple pentru oameni, ele sunt concludente in ceea ce priveste studiul inteligentei porumbeilor. Desi aceasta teorie nu a fost ferita de critici, exista totusi indicii clare, din concluziile experimentelor, ca porumbeii sunt capabili sa gandeasca prin concepte si creand categorii.



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 1
Ionelyka 9 februarie 2010  
treceti si pe la ,mn!
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.